About Me

My photo
A mind traveller. Pretty much an abstract and eccentric human being. But overall, a human panda who embraces food as a hobby.

Friday, February 22, 2013

The filled heart

Salam semua :)

Weih. Tak nok lamo plaaak tinggalkan space ni. Mahu sebulan jugak ni. Tapi alhamdullilah dengan rezekiNya. Kembali lagi skali saya di sini :) Jadi? Apa yg terbaru? Takde mende pun. Uni da masuk minggu ke-4. Wah. Pantas en? Tak brapa nak pantas la kalau ada 4/5 deadline assignment sebelum mid break lagi 3 minggu. Tergegel kat sini nak abiskan. Jadi, apa topik Si Sepina ni nak merapu hari ni? Oh ye, ada satu. Ini. 

Rakan : 'Shaf, erm. Nak tanya soalan boleh?'
Saya : 'Leh. kau kenapa. Tanya je le'
Rakan : 'Weh, kau jangan rasa offended plak'
Saya : 'Ah jadahnye. Insya Allah tak. Tapi kalau ada aku bagitahu'
Rakan : 'Erm. Kau macam ini sebab si fulan tu ke, sebab kau ikhlas?'

Tatkala saya menerima soalan camtu. Saya hanya mampu tersenyum. Ye la, rakan mana yang kenali saya, mungkin ada yang perasan, saya da berbeza dari dulu. Pada saya, saya masih sama, cuma alhamdulillah. Lebih matang dan lebih yakin dalam hidup berbekalkan ilmu dan hidayah diberikan oleh Allah SWT. Mungkin, ada yangt terfikir sama macam rakan saya, kerana si fulan tersebut, saya berubah begini.

Jawapan saya pada rakan saya dan pada semua, termasuk si fulan itu (ya dia juga bertanya soalan sama), 'adakah saya berubah kerana saya ikhlas kerana-Nya atau tak?' adalah sama. Iaitu, saya berubrah hanya kerana satu sebab, dan sebab itu adalah Allah SWT. Tiada lain dariNya. Alhamdulillah yang saya mampu ucapkan sebab tiada kata2 mampu nak ungkapkan perasaan saya. Mungkin ada yang tak percaya. Tapi tak apa lah. Saya hanya berkongsi cerita di sini, bukan mahu meyakinkan sesiapa. So here comes to say, I changed for the better, I improvise myself to be a better muslimah, here now and in the future, insya Allah. Sekalipun ada yang kata si fulan adalah 'pencetus' (gitew kau ayat aku pakai, pencetus taw) bagi titik hidup baru, ya I don't deny that. Regardless, saya bersangka baik dengan Tuhan, bahawasanya, Allah masih sayangkan saya dan memimpin saya semula menjawab segala persoalan di minda dan bawa saya ke arah yg lebih baik. Dan si fulan itu, saya melihat dia as a presence that Allah has lend to me in this world. And I can only say Allahamdullilah, Subahanallah, Allahu Akbar repeatedly for such presence beside me. 

Ye, mungkin da lebih baik la dari dulu Si Sepina ni. Tapi masih sama. Saya masih sama.Bezanye, lebih matang (ye ke?) dan yang pasti lebih yakin dengan ilmu dan jalan yang diberikan oleh-Nya. Alhamdullilah. I feel so much better at this state now. Semua rasanya cukup, macam mana hidup pun, ada terjatuh mana-mana, I always smile, sebab tak pernah rasa seorang. Setiap detik teringat mesti teringatkan Allah. Terus rasa selesa. Bet if some read this, doesn't make sense, but you have to be apart of this life, living this sort of life, to feel that this really does exists. Dulu, saya sendiri pun kata, ala ni kata-kata islamik. Standard la. Astaghafirullahalazim. Tapi da kata pun zaman dulu. Now i feel the difference. 

Oh well. All and all. I am content living life now. Alhamdullilah. Dan makin ramai kawan-kawan Sepina ni da berubah ke arah baik. That actually put a smile in my face. I will keep on praying for the best in our lives. Teruskan la. Apa la salahnye. tak salah pun. dan tak pelik pun kalau ada kawan-kawan nak jadik 'alim' bak kata korang kan. Bukan kah lagi bagus? Kalau ada orang komen, pekakkan je telinga bak kata Aiman Azlan, sekarang ni, benda yg jadi sunnah, pelik. Yang jadi amalan syaitan normal. jadi yang nak berubah. It's okay. slow steps. abaikan jalan yang berlubang dan maju ke hadapan!

okay berhenti di sini. aku da merapu panjang. makanye. setoop dan jumpa kita di masa lain. Insya Allah. Barakallah hu feekum :) salam!

p/:s How things differ now and then :)