About Me

My photo
A mind traveller. Pretty much an abstract and eccentric human being. But overall, a human panda who embraces food as a hobby.

Saturday, December 22, 2012

When there's down, there's always up

Salam readers! :) 
It feels good to be typing here back. TADAAAAAAA! Here I am! 

Wah. Tak payah nak tadaa sangat la kan. Kalau sebenarnye tengah blog bawah selimut. *sniffs*
Yes. Tidak baik lagi demam. Sejak dari hari rabu aritu. Sampaikan terpaksa skip last class on wednesday. Lagi2 kelas arab. mohon ampun ustaz! haih. 
Mula2 mengeluh la juga sebab sakit dalam timing yg salah. Astaghafirullahalazim. Teruk kan pikir cmtu? Tapi lepas da berfikir, baru teringt, setiap apa yg datang, walupun sakit, ini suma dugaan Tuhan. Dia takkan memberi dugaan ini kalau Dia tahu hambanya tu tak mampu nak bawa.


“Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya..” (2:286)

I bet semua pun tahu pasal ayat ni kan ? So for a while, terfikir memang setiap dugaan yang datang tu ada hikmahnya. Jadi, jangan mengeluh, tapi minta di perkuatkan diri to go through all the tough moments. Insya Allah. Allah akan sentiasa tolong. :) 
So for the past *mula mengira jari* 3 days, I've been sick, dengan adanya last assignment to be presented on Friday. Last pula tu. Alhamdullilah. Berjaya juga lepaskan semua dengan baik. Untung sangat ada groupmate yg awesome utk subject Journalism. Jadi semuanya jadi mudah. Indeed mmg betul la kita mampu kan :) Allah percayakan kita, tapi kita sendiri tak percaya dengan diri kita. So Alhamdullilah sangat everything went well. Plus, dalam 3 days ini juga, ada la menda yg terjadi. Tapi benda ni mulanya to me, was like scary la kan. (maaf tak dapat nak kongsi apa dia)
Tapi sebabkan perkara ni, memang membuka mata dan minda Shaf. 

Okay so motip di sini, Shaffy. What la are you trying to say?

Yes. motipnye, for everything that you go through, no matter how rock solid came across your way. Mungkin susah. Tapi lepas kita duduk dan berfikir, setiap apa yg datang. Semuanya bersebab. Jadiknya. Jangan cepat mengeluh. Jangan cepat gelisah. Turn to Him. Insya Allah. Dia ada di sisi. Dia selalu ada. Cuma kita kadang2 lupa nak lari kat Dia. See how much Allah sayangkan kita? Alhamdullilah. Despite the rock solid moments I went through the past 3 days. There was a good reason behind this. jadi, saya tak patah harapan. Instead mencari usaha nak stand up and go through it. So here I am. Sharing what I went through (well tak semua in details la kan) with you. :) 
Sebab Shaf tahu. ada yang kat luar tu mencari2 cara nak bangun kalau ada dugaan melanda. Don't worry. I know. I'm with you. And mind you, You are never alone (wah da cm Liverpool plak) not because I'm here, or anyone around have similar probs to you. tapi Allah sentiasa ada. Just have to remember him. Sebab dia tak pernah lupa pada kita. :) Jadiknya. I left you with this 



“Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan, sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan.”(Surah al-Insyirah: 5-6)

Jadi jangan la terlalu sedih ya! I'll see you soon readers <3 Mucho love la cita dia kan :p Pray for me to be all hip on two feet! I have finals coming soon EEKKK! 

p/s: I'm lucky to have someone beside me that always remind me to be the best for Him. :)

No comments: